Powered By Blogger

30 Nisan 2013 Salı

0074- ( 8 ) HERTELDEN - Karşılıklı Saygı ve Sevgi

  • KARŞILIKLI SAYGI VE SEVGİ 
  •  
  • Nefsiniz için sevdiğiniz şeyi, kardeşiniz için de sevmedikçe, hiçbiriniz mümin olamazsınız. İslam Dini - Hazret Muhammed (S.A.V.)  Bakın, aşağıda benzer sözleri diğer bir çok dinin hayata bakışlarında da söz konusudur.Sana acı veren şeyle, başkalarını incitme. Budizm - Udanavarga'da  Sana ıstırap veren şeyi, başkalarına yapma. Tevrat'ın esası budur. Geriye kalan, laf-ı güzaftan ibarettir. Yahudilik - Talmud'da  İnsanların, senin için yapmalarını istediğin her şeyi, sen de onlar için yap, bu peygamberlerin kanunudur. Hristiyanlık - Matta İncili'nde  İşte, en yüksek kanun budur. Sana yapılmasını sevmediğin şeyi, sen de başkalarına yapma. Hinduizm - Mahabarata'da  Sana, başkalarının yapmasını istemediğin şeyi, sen de başkalarına yapma. Konfüçyus Dini - Analects'te  Komşunun kazancını, kendi kazancın gibi, onun zararını, kendi zararın gibi kabul et. Taoizm - T'ai Shang Ying Pien'de Yalnız kendisi için kötü olan şeyi, komşusuna yapmayan insan, iyi insandır. Zerdüştlük - Dadistan-ı Dimik Kendin için hoş görmediğin şeyi, başkalarına reva görme. İslam Dini - Lokman Hekim'de 


Görülüyor ki, asırların hikmetinden toplanan, bütün bu sözlerde ileri sürülen esas fikir, karşılıklı sevgi ve adalet fikridir. Bu da, devamlı huzurun, barışın biricik temelidir. Demek ki, Dinimiz İslamiyetin temelinde de karşılıklı saygı ve sevgi esas temeldir. Bu kurala riayet ettiğimizde huzur uzakta değildir. (S.T.)

Kaynak: Rahmetli, Nüvit Osmay'ın İNSAN MÜHENDİSLİĞİ  Kitabı'ndan 'Karşılıklı Saygı ve Sevgi' adlı makalden kısaltılarak alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder