Powered By Blogger

17 Şubat 2013 Pazar

0031- ( 1 ) HERTELDEN - Birlikte hareket Etmek Adına, Kazlardan Alınacak Dersler:

Göç eden kazları havada süzülürken hiç izlediniz mi? "V" şeklinde formasyonla uçtuklarını fark etmişsinizdir. Bilim adamları araştırmış, "Bu kazlar neden V şeklinde bir grup yaratarak uçarlar" diye... Ve sonunda kazaların hiç de "kaz kafalı" olmadıkları ortaya çıkmış. Hatta bizlerin ders alacağı noktalar var... Uçan her kuş kanat çırptığında arkasındaki kuş için, onu kaldıran bir hava akımı yaratıyor. V şeklindeki formasyonla uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çırpışlarındaki hava akımını kullanarak uçuş menzillerini yüzde 71 oranında uzatıyorlar. Yani tek başlarına gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katlıyorlar.

Bize çıkan ders :  Belli bir hedefi olan ve buraya ulaşmak için bir araya gelen insanlar oraya daha çabuk ve kolay ulaşırlar. Çünkü birbirlerinin çekimini kullanırlar. *** Bir kaz, V grubundan çıktığı anda, uçmakta güçlük çekiyor, çünkü, kaldıraçla hava akımının dışında kalmış oluyor. Bunun sonucu olarak hemen formasyona geri dönüyor ve "V"nin gücünü kullanıyor. 


Bize çıkan ders:  Kafamız kaz kadar çalışıyorsa, bizimle aynı yöne gidenlerle bilgi alışverişini sürekli kılarız.  *** Başta giden V lideri yorulduğunda, en arkaya geçiyor ve hemen arkasındaki lider konumuna geçiyor. Bu değişikliği sürekli yapıyorlar.


Bize çıkan ders: Liderliği paylaşmak ve zor işi rotasyonlu yapmak ivme kazandırıyor. *** Formasyondaki bir kuş hastalanırsa veya bir avcı tarafından vurulur da uçamayacak hale gelirse... Düşen kuşa yadım etmek üzere formasyondan iki kaz ayrılır ve korumak  üzere yanına gidiyor. Tekrar uçabilene kadar -veya ölümüne kadar- onunla beraber kalıyorlar. Sonra giden başka bir V formasyonuna katılıp kendi gruplarına ulaşıncaya kadar, onlarla beraber uçuyorlar. 


Bize çıkan ders: İşler zorlaştığında kenetlenmenin faydası var

Bütün Dünya Dergisinin İnternet Sayfasından Alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder